2011. január 19., szerda

Kaja(és)fürdő


Néha séták, bevásárlások közben szembeüt egy-egy olyan kép, ami visszataszító..mostmár valóban világhírű, hogy a nagybritanniai emberek közül minden második súlyproblémával küszködik, és minden harmadik a túlsúlyos kategóriában mozog. Amig ide nem jöttem a túlsúlyos szó egészen más méreteket öltött az értékrenszeremben. Itt jöttem rá, hogy lányok, akik velem egyidősek, vagy akár már 18-tól fölfele 1.5o magasságnál már a 85-9o kg-t cipelnek különböző testrészeiken. Lassan ez is nagybritannia egyik látványosságává válik:).
Mi mostmár teljesen megszoktuk a látványt, sőt nőként egyenessen önbizalomfejleszőként is ajánlani tudom mindazoknak, akik úgyérzik, hogy ők valamiért kövérebbek és csúnyábbak másoknál..
Ha arra gondolok mi a kínálat egy bevásárlóban, akkor nem is csodálkozok, hogy ezek a proteindús és E1oo, 2oo...millió színezők és tartósítóanyag alapú kaják a legnépszerübbek, de azon viszont igen, hogyha a hály növekedéssel párhuzamosan nő az önkép csorbulása, az önbizalom is jócskán csökken miért nem tesznek semmit ellene??
Mi is az ellenszere? Otthon megvan a pénziány, vagy munka miatti időhiány mint ok vagy kifogás. Sokan lemondanak a testedzésről, a koplalás nem jön be vagy egyszerűen ilyen az alkatuk. Britteknél már az étvágy és a genetika azért nem hozható fel oknak, mint a mellékelt ábra mutatja.
Persze itt sem ez a trend, hanem az egészséges életmód, de sajnos a kényelem és az ebből fakadó problémamegoldó képesség nagyon alacsony. Nemhogy az akaraterő!
Ha akaraterőről lenne szó, a testedzésnek szerintem sehol sincs nagyobb tér adva mint itt. Hisz az ország minen egyes megyéjében, annak minden egyes városában a megyei tanács mindent megtesz, hogy a lakói ne csak a gyomrukra, hanem a testükre is adjanak. Szebbnél szebb és jobbnál jobb szabadidőközpontokat hoztak létre, ahol hihetetelül olcsón lehet bérletet váltani, és ebben korlátlan látogatási engedély van szaunától, gőzszaunától medencéig, pancsoló melegvízig.
Egy kicsit beleturkálva az intenet oldalain láttam, hogy Londonban az első ilyen közcélú Leisure Centre 192o-ban nyílt meg.

Downham Baths,London County Council, 1959


Azóta eltelt egy fél évszázad, de úgy látszik a sok lehetőség nem hozta meg az emberek kitartóerejét. Most januárban még mindig tart a buzgó edzés varázsa, és valóban jó látni az edzőteremben és a medencében, hogy vannak emberek, akik ide is eljárnak.
Nekünk nagyon bejön, sokkal ólcsóbb itt eljutnunk még romániai pénzben is gondolkodva, itt konkrétan felét fizetjük és remélem minket ez a világ a jóra fog tanítani és nem fog elkényeztetni annyira, hogy puha hamburger testünk legyen.
Ime egy pár kép a szabadidő központokról és egy buzgó bácsiról, aki méltó példája az akaratererőnek :D


A bácsi...:))

A legtutibb medence Swansea-ban


A mi kisvárosunk, Haverfordwest Leisure kívülről

Belső relax-medence



1 megjegyzés: