2011. január 12., szerda

Eszmefut(ta)ás


Mivel kezdődik minden év? Az újévi fogadalmakkal. Hát ebben az évben IS én a legalapvetőbb és egyben a legnehezebb fogadalommal kezdem, a méregtelenítéssel. Megint egy ideig a víz és gyümölcs kerül az étrend csúcsára, amíg az ünnepi kajálások után magamon hordozott méreg ki nem tisztul a szervezetemből. Itt Walesben is mint bárhol a világon az emberek jól bekajálnak ünnepek alatt és utána mindenki tömegesen fogyni akar. Persze mint minden csoda, ez is három napig tart, na jól van...legyen egy hónap. Ebben az időszakban az emberek lerohanják az edzőtermeket, befizetnek minden egyes gyorsan fogyjunk le programba, megvesznek minden fogyasztó hatású mérget maguknak.
Mivel nekünk is ezzel a önmegtisztítói motivációval kell szembesülnünk, így látjuk és valljuk be, hogy itt nyugatabbra az emberek egy évre előre vannak programozva. A lényeg mindig az időzítésen van: Ha nyár jön, már áprilisban elkezdődik a nyári cuccok hatalmas mennyiségű bevásárlása. Az emberek a még tavaszi esőzésekben, hidegekben jól bevásárolnak, hogy a legújabb trendel felvegyék a versenyt. Ha már elmúlt ennek a szezonja, már nem tudják mit kezjenek az idejükkel, így alig várják az őszi vásárt, amikor az óriási leárazásoknál mindent megvehetnek olcsón és kérdésünkre mindig ugyanaz a válasz: mindegy, hogy szükségem van-e rájuk, hisz ólcsó!!
Ennek folyamata egész évben tart, a legjobban a karácsony tükrözte az emberek vásárlási igényét, az egyik kolleganőm legfőbb gondja a THE BIG SALE-re való eljutás. Útólag tudtam meg, hogy hajnal 4kor kelnek fel, és állnak a főbb bevásárlók előtt a nyítást várva, hogy csomó haszontalan dolgot megvehessenek. Néha úgyérzem maradi vagyok, de itt még nem sikerült ezt a kényszertevékenységet megértenem...
Karácsony előtt tévéből, rádióból, emberektől üzletekből mind mind annak üzenete volt kitéve, hogy "Egyél, egyél, itt, itt, olcsóbb mint valaha"...oszt jól megtömöd magad, és az új év második napjától váltanak a hírcsatornák és már azt reklámozzák, hogy "Elhíztál? Ajaj az nem szép dolog, hamar hamar fuss ide hozzánk, és vedd meg (jó drágán) a fogyás titkának a szérumait".

Mintha valaki hajtaná a tempót, és mindenki a szerint táncolna. Ez a tömeges manipuláció akkor vált világossá számomra, amikor a közelmúltban láttuk Wall-E című rajzfilmet. Abban lehet meseszerűen és groteszken van felvázolva az alap ötlet, de attól még sajnos igaz. Most az a kérdés, hogy mi a helyes: ebből kikerülni vagy tudatlanúl engedni magunkat sodorni az árral.

Ez csak egy jelenet a filmből, ahol ilyen előprogramozott embereket lehet látni...khm:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése