2011. szeptember 18., vasárnap

Főzzünk angol módra (?)

Ami itt Angliában jó, azt én szeretem levadászni és persze itt sem kolbászból húzzák a kerteket, sőt kolbászt itt vadászni kell, hogy finomat találj.
Kaja szempontjából nagy teszt volt Walesben lakni, hisz ott annyira kinnt voltunk a Brit civilizáció előrehaladásából fakadó előnyös tényezőknek kaja szempontjából (is),komolyan elhittük, hogy a Brit emberek majnem mindent pire / püré formályában esznek meg.

Egy ebéd összehasonlítva az otthonival ég és föld. Mi otthon levessel kezdünk, ugyebár arra neveltek, hogy az az egészséges, utána folytattuk a másodikkal, ami jól kisütött vagy elkészített, ízesített kajából áll, körettel melléje. Otthon ha nem használsz fűszert, akkor távol állsz a főzéstől. A kulináris érdeklődésünk itt hamar csődbe ment, hisz folyamatosan szétfőtt, püré állagú és barna trutyival leöntött íztelen ebédeket kaptunk (az úgyn. gravy).
Ez alapvetően csontlé szószból kifejlesztett, pórrá alakított öntet, úgy eszik a kajával, mint mi a tejfölet a töltött káposztával. De NEM OLYAN. Kulináris kétségbe esettségünk jeléül megkérdeztük angol ismerőseinket, hogy mindig ilyen kaját esznek-e, el is mentünk vendéglőbe végignézni a menüt, de pechünkre az étlapon feltüntetett kaják, sőt, a nép az étteremben mind mind ezt a kaját ette. El kell lassan hinnünk, mostmár másfél év távlatából, hogy bizony itt nem csak bal oldalon vezetnek, hanem a főzési ízlést is egész másik oldalról vezetik. Ami otthon a szétfőtt kategóriába tarozik, az itt a pont jó :) Na de hát ez az egészséges itteni megközelítésben.

Viszont ami jó az jó alapon elmondhatom, hogy vannak érdekes receptek itt is, és a híres Fish and Chips meg ment sok elfőtt kajától. Természetesen mindenkinek más élménye van an angol kajáról. Ez a főzött kategória, a kész kaját már otthon is előszeretettel veszik meg az emberek. A kajáról kialakított véleményem a főleg idősek otthonában szerzett élményeimre épül. Most tartok ott, hogy kutatom a számomra ízletes angol recepteket. A nekem bejön kategória és ami otthon is jó receptnek bizonyulhat a Bread and Butter Pudding - desszertként nagyon ízletes ( klikk a receptre), a Jacket Potato és ha még kapok majd írok róla :D

3 megjegyzés: