2011. június 25., szombat

Countdown to Transilvania


Mostmár tizenkilenc nap, két óra harminc perc repülő út és három óra kocsikázás választ el a hazaékezéstől. Ez a leghosszabb idő, amit itt töltöttünk hazalátogatás nélkül Angliában. Az itt élés titka sokszor a honvágy szépségének megélése. Nyolcadik hónap után elmondhatom hazalátogatni számomra nemcsak feltöltődést jelent, hanem meggyőződést is arról mennyire fontos tudni hol vagy otthon.Talán az ember le éli az életét idegenben, vannak akik 3 vagy 25 év távlatából akár de már csak emlékek kötik Erdélyhez, számunkra az otthon eltöltött idő egészen mást kezd jelenteni. Még relatíve kevés időt töltöttünk Angliában, hisz másfél év tovarepül de ez alatt az idő alatt sok minden tisztázódik az emberben. Bennem először is az, hogy bármennyi időt töltsek el a világ bármelyik részén, ha rendszeresen hazalátogatok a hovatartozás értéke bennem marad és ügyelek arra, hogy a "pszichés urbanizáció" ne faljon fel és Erdély ne csak az emlékek albumában legyen fontos, hanem élő, rendszeres közege legyen az életemnek.Az angolok tudása az Európai országokról sajnos nagyon korlátozott, a mindenki által ismert Drakula az igazán egyetlen olyan távpont, amivel betudják határolni "Transzilvániát" mint valamilyen soha nem hallott országot, és egy kis segitséggel Romániát.

Ez bizonyos szempontból szerencsés helyzet, hisz legalább van egy olyan évszázados hiedelem, ami meseszerűen beivódott az emlékezetükbe. Viszont a magyarok és a székelyek létezéséről kevesset tudnak itt az emberek. Nagyon hisznek a hiedelmekben, talán azért, mert kulturális vagy folklorikus múltjuk kevés, vagy talán nekünk nem sikerült igazán ezzel még találkozni.

Kiváncsi lennék az újonnan kialakuló Székelyföldi Legendárium és a mesebeli megközelítések a múltbeli valóságról, történelemről mennyire növelné az angolok elképzelését, érdeklődését és tudását Erdélyről. :)

2011. június 21., kedd

Hétköznapi triatlon


Ki a sportban éli ki magát és a határait, én többé kevésbé sikeresen a hétköznapjaimban rohanom le a köröket, amelyek sportszerűnek számítanak néha, akár hasonlítani is lehetne a triatlonhoz.
Bognor Regis kellemes kisváros, telisteli virágokkal, kis és nagy parkokkal, kutyákat sétáltató emberekkel, és itt végre az idő kedvez és újra szerezhettem magamnak egy biciklit amivel végig pöröghetem a hetem és fel is fedezhetem a környezetet.

Érdekes módon ez a város két évvel ezelőtt a túl csendes vagy egy kissé kevés nekem kategóriába tartozott volna, de egy év totál izoláció a gallok rejtett tájain megváltoztatta a szemléletem: egy kisvárosban a tudat, hogy VAN központ és ott vannak ÜZLETEK és hajaj választék is, nagyon sokat számít. A kissé keserű szubjektív kritika ellenére a lényeg mindig a viszonyítás...nemde?

Így idehuppanva Bognorba felpörgött a munka változatossága, a szociális életünk, a motivációnk a saját nemzetiségü barátok szerzése és ahogy mondtam az elején bizony mindezek között a közlekedés felér néha egy kissebb triatlonnal:)

Reggel bicikli, végigteker a városon, majd bicikli ledob, gyalog megy bevásárol, haza gyorsan, végre idő van kicsit élvezni a főzésnek és a hazai ízeknek, majd autó jön, bepattan, körbefurikázza a helyet és este pihenésül mackagatyó, szotyi a kézben és végig sétál a parton nyugi szösszenet gyanánt.

Néha a hasznosat, a fontosat és a kellemeset így tudjuk összeegyeztetni és a fáradékonyságot leszámítva az öszintét megmondva nagyon jól érezzük magunkat:).

2011. június 5., vasárnap

Vintage Cars találkozó Bognor Regisben

A nyár olyan gyorsan beszaladt a hétköznapokba, hogy már a Tusványosra várva indítottam be a visszaszámlálót a hazamenelt illetően. Már nem is számít hétköznap, hanem csak a hetek repüljenek, repüljenek, hogy pakolhassam be a fesztíválos cipőmet.

Itt az emberek nagyon örvendeznek a napsütésnek, ki vitorázik, ki tengerparton kagylót gyüjtöget, mások egy sör mellett várják a naplementét. A nyár első napján nemcsak a gyerekeknek szolgáltattak érdekességekkel a városunkban, hanem a felnőtteknek is, az idősebb korosztálynak is találtak szemrevaló programot.

Itt Bognorban és környékén nagy kultusza van a régi "oldies" korszak felelevenítésének. Az idősebb korosztály gyereknapkor Vintage Car találkozót szervezett a part mellett. Itt látható volt mindenféle: 193o-as double decker busz, 1946-os tank, sportautó. Mindenki talált szemre valót. Ezekből egy párat lefotóztam, nagyon érdekesek és mindebben az a legkülönlegesebb, hogy nemcsak múzeumban vagy garázsban tartják őket, hanem a hétköznapokban is előveszik és kocsikáznak vele a mi örömünkre.

Ilyenkor ez a város kissé visszautazik a múltba. Nagyon szép. :)