2010. október 23., szombat

Kedvenc káros szenvedélyem II. rész: De mi is az a vizipipa?


Valószinüleg nektek sem idegen a vizipipa fogalma, ha nem is próbáltátok, akkor láttatok már akár baráti társaságon belül, kávézókban vagy tévében. :P
Én már lassan négy éve szoros barátságban állok ezzel a dohányzási szokással, előszőr Kolozsváron egy számomra kedves kocsma-kávézóban a Bástyában találkoztam vele és nagyon gyorsan megkedveltem. Íze sokkal finomabb és sűrűbb, változatosabb, mint a klasszikus cigarettáé és különböző ízekben élvezhető.

Eredetét illetően pontosan nem lehet tudni melyik kultúrában jelent meg előszőr, az első vizipipára való utalások 1588-ban találhatók, mint Hakim Abul-Fath Gilani iráni fizikus találmánya. A célja egy olyan dohányzásra való eszköz kifejlesztése, amelynek a füstje ugyanúgy élvezhető mint a klasszikus dohányzásé, azzal a különbséggel, hogy ennek füstje megtisztul a vízben, így csökken annak káros hatása. A dohányzás ezen formálya hamar divatossá vállt az Iráni és Arab nemesség körében, majd továbbterjedt egész Pakisztánban, Perzsiában, Egyiptomban, majd a XX-ik században egész Európában és Amerikában is ismerté vállt.


Maga a Narhilea koncepció Indiában alakúlt ki. Előfutára a mai kifejleszettt formának a narcsil, amely eredetileg kokuszhéj vagy tökből kifaragott flaska volt, amelybe szalmaszálat fűztek és úgy szívták.

Természetesen abban az időben kábító hatású növények képezték ezen dohányzás alapját, de abban az időben és főleg kultúrában a kender alapú növényeknek kimondottan gyogyító hatására figyeltek (érzéstelenítő hatás), illetve ezeknek különböző növényi ízekkel és fűszerekkel kevert pasztáját a "világban való elmélyedés" segítségére használták az elmélkedők.

A Perzsák megkedvelték és továbbfejlesztették, a kókuszhéjat díszes festett üvegflaskára és a szalmaszálat öntőcsőhöz hasonló résszre váltották, így alakúlt ki lassan a mostani formája.


A vizipipa használata az ősi időkben Indiában nemcsak egyéni, hanem presztízs kérdése is volt, a gazdagabb nemesi osztály nagy előszeretettel használta, majd szétterjedt a szegényebb osztályoknál is, kávázók és éttermekben.

A pipázás a 19-2o. században kifejezetten népszrüvé vállt a nők körében, fontos eszközévé vállt a teázás illetve különböző intellektuális összejöveteleknek

A vizipipa használata és etiquettje sokkmindenre kitér. Például társaságban közös pipázás alkalmával sosem adjuk át valakinek a pipa szivókáját, hanem letesszük az asztal közepére és aki szeretné használni az maga veszi el. E mellett kifejezett sértésnek veszik ha valaki a vizipipán égő szént használja a cigaretta meggyújtására, mert ez megzavarja az izzás ritmusát.

Különböző kultúrák különböző névvel illetik, megtalálható mint Shisha (Arab), Narhilea (Perzsia), Nargeela, Hookah (Egyiptom), Hubbly Bubbly (Anglia), persze mind mind ugyanarra utalnak, mi az egyszerüség kedvéért a vizipipa megnevezésnél maradtunk :)


A vizipipa használata nem egyszerűen a dohányzás, hanem annak művészete. Használatakor a gyümölcs ízesítésű dohány a vizipipa tetején lévő tölcsérben van elhelyezve. Előkészítése nagyon egyszerű, a dohány egy kerámia tölcsérben van elhelyezve, amelynek az allján kis lyukak találhatóak, ennek tetején szén ízzik. A keletkező füst átáramlik a vizipipa csövén és az üvegben található vízen átáramlik, mintegy megtisztúl. Ezáltal a füst hideg és sűrű marad, amely megvédi a szervezetet a fórró füst káros hatásától. A dohány aromálya 45perctől egész egy óráig élvezhető.

Az elmúlt egy órában én is szintén ezt tettem, talán mindazoknak a kedvét egy kissé meghoztam,akik kiváncsiak és nyitottak új dolgok kipróbálására, vagy akik dohányoznak, de kevésbé szeretnék a tüdőt megerőltetni az 1ooo fokon égő cigarettával és kipróbálni valami újat.

...és természetesen ahogyan bármilyen dohánynál így szokás, itt sem marad el a "Tutunul dăunează grav sănătăţii" fejezet: a Vizipipázáshoz ugyancsak DOHÁNYt használnak, ami természetesen káros az egészségre, aki szeretné még egészségesebben kipróbálni, az lelkiismeret furdalás nélkül megteheti, mivel található egyszerű herbal alapu íz is, persze a füsttől ez mitsem véd, de legalább megmarad az élvezet ;)








2 megjegyzés: