2011. március 5., szombat

Venetia...PREGO

A hely, ahol az ízek , az illatok, a parfümös levegő magával ragad, Velence mátol már nekem sem egy legenda. Megnéztem az ezer évre visszatekintő Rialto hídat, a gelatto mindenéfele ízben megtalálható és ha egyet kipróbálsz akkor tuti, hogy végigveszed az egészet :D. A nők és a férfiak nem feszültek, hanem az úton , a csónakokról és a Vaporettoról átkiabálnak a szomszédos csónakokra csak azért, hogy köszöntsék ha ismerős arcot látnak. Az utcák színesek és ami nagyon tetszett az, hogy nem TöKéLeTeS..mert ahol most élünk minden cm.pontossággal ki van méretezve, és mindenhol minden nyomasztóan egyforma.
Leszállni a reptéren és beutazni Velencébe nagyon otthonosnak tünt, mintha sokkal inkább emberek közé mentünk volna.
Mindig is arra vágytam, hogy az első alkalom Velencében a karneválok idejére essen, így kétlegyet egycsapásra mindkét vágyam teljesült!!
A velencei karnevál története hosszú időkre nyúlik vissza.
A maszkokba való öltözés egyik lényege mai napig él, amely megengedi, hogy az emberek ebben a karneváli periódusban eltakarják arcukat így felismerhetetlenné válhatnak.
A régi időkben ez megengedte, hogy egy napra, egy hétre, erre az alkalomra ne számítson ki a gazdag és ki a szegény. A farsang idején midenki egyenrangú volt.
Erről több információ olvasható itt: Wikipédia oldalán, Velencei Karnevál

A videó egy kis részletét mutatja be a Piazza di San Marco téren lévő maszkos felvonulásnak és a minden évben kiválasztott "angyal" repülését a tér fölött. Ez a karnevál alatti tradicionális szimbolika, ezzel nyitják meg a karnevál kapuit.



2 megjegyzés:

  1. Itália, Venetia nálam is örök best!
    A piros-fekete maszk jól gondolom, hogy a tied lett?:)

    VálaszTörlés
  2. A maszkkal ajándékoztam meg magam igen, és bővítettem a fülcsi világgyüjteményem is egy maszkossal Velencéből!!! :)

    VálaszTörlés