2010. november 11., csütörtök

Mi a baj a negatív kritikával?



A munkavállalás külföldön címmel megjelenő cikkek a gazdasági válság kezdete óta tömegesen jelennek meg, különböző formákban. Egy mai cikket olvasva, amit címlapon találtam nagyon elgondolkodtatott...természetesen a valóságot mutatja, egy személyes tapasztalatot mutat be, amire rábólintottam, sőt meg is rázott, hogy sokan csapdába kerülnek az "új munka és életlehetőségek" helyett.De valóban ilyen feedback és sajtócikk az, amire szükségük van az embereknek, akik külföldön szertnének tapasztalatot és pénzt keresni? Ez a kérdés fordult meg a fejemben a cikket olvasva.
Saját tapasztalatból írom, hogy maga a döntés, az elhatározás milyen nehéz, amit a keresési, pénzbefektetési periódus követ. Ezt az "utat" végigjárni rengeteg kétellyel jár, és a legfogékonyabbak mindig a negatív kritikára vagyunk. Természetesen nagyon fontos minden lehetőség mellett megvizsgálni a bukókat, ebben az esetben a cégek kiválasztását, mert rengeteg kamut találhatunk a világpiacon, amit szerencsés esetben hamar kilehet szűrni. Ellenkező esetben pedig saját bőrödön tapasztalod meg mennyire átverhető és elvakított vagy, a vágyaid és a céljaid kihasználásából nem te, hanem egy szépen csomagolt hazug, nemlétező cég keres rajtad.
Máris kételyek között találod magad..és megálsz egy pillanatra. Tényleg akarom ezt? teszed fel a kérdést magadnak, ezáltal sokszor eljutva ahhoz, hogy már a döntésed nem is számít, a kezdeti bátorságod már nem is foglalkoztat, csak kimondottan a félelmeid.
Követed, sőt, keresed az olyan hivatkozásu cikkeket, amig meggyőznek a félelmeidről és ezzel is telik az idő, sanyargatod magad, hogy benned van a vágy és az akaratodnak már egyszer utat is engedtél, mindezáltal messzebbre és messzebre rohansz vissza a semmi fele.

Egydolog biztos: ezek a cikkek, történetek a negatív valóságaikon keresztül rosszat is tesznek. Azokat az embereket, akik minden reggel fejfájással és elégedetlenséggel kellnek, új utat akarnak törni maguknak, meg is van bennük az erő a változtatásra, mind mind a nyomasztó hétköznapokba gyúrják vissza. Ez azokra vonatkozik, akik külföldi munkavállaláson gondolkodnak.

A negatív kritika sikere tehát megmagyarázható, elfogadható és tömeges. De mi van a pozitív kritikával? Mi van azokkal a cégekkel, amelyek valóban léteznek? Ezek a cégek lassan kiszűrhetetlenné válnak. Pedig léteznek.

A rossz valóság mindig eladhatóbb volt. Ez ezután is így lesz. Tőlünk függ, hogy melyiknek engedünk józan ésszel szabad utat.

Az optimizmus és a naivítás közel áll egymáshoz, de a józan ésszel talán nem csak a piac jár jól, hanem mi magunk is, akik nehéz utat képesek vagyunk felválalni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése