2011. február 18., péntek

Furcsaság a hétköznapokban


Egy napom, egy hetem, és néha egy hónapom is olyan gyorsan eltelik, hogy észre sem veszem mi érdekel, csak belesodródom éjszkákkal egyik napból a másikba. A munka kitölti a hetem hat napját és a többin is megesik, hogy róla álmodom. :)
Egyszer említettem, hogy itt erdélyből származott személy önbizalmát sok szempont növeli, sőt ajánlom is kipróbálni. Ime egy másik példa: Nem tudom mennyire müködik egész Nagybritannia területén, de itt Waleszben tuti. A munkaadóktól a kollegákig olyan meglepetésekkel találkozunk, amit otthon a legtöbb fiatal el sem tudna képzelni.
Otthon ha "jó munkahely"-re pályázól egyértelműen kell az iskola vagy a tapasztalat és a jó benyomás. Itt a sorrend a következő: legyél szimpatikus és ha tapasztalatod van az jól jöhet. Továbbá a munkához szükséges képzésekre elküldenek. A leggyakoribb a maratonképzés, ami pár órás. DE ez bizonyított tapasztalati tudást jelent máris, és egy két hónap alatt ebből jópárat össze is lehet gyüjteni.
Otthon ha magassabb beosztásba kerülsz, pl. irodai munkával járó beosztásba egyértelműen tudsz számítógépen dolgozni. Nem kérdés...
Itt ez is érdekes mód meglepetést tartogat. Tegnap voltam tanuja annak, hogy egy magas beosztású kolléga kiakart valamit nyomtatni és nem tudta hogyan kell. Persze kiderült, hogy nemhogy a nyomtatás áll távól tőle, hanem tulajdonképpen fogalma sincs arról, hogyan kell klikkelni egy honlapon belül (???).
Ez a kedvencem: rá nemsokkal egy másik kolléga megkérdezte tudom hogyan kell a fénymásolót használni...?
Közben kinnt valami szerelők jöttek beépíteni a régi bejáratot, de mivel ők csak azzal foglalkoznak, vagy hatan cigizve végignézték míg egyedül a karbantartónk nekiáll bontani...

Nekünk ez fúrcsa....itt valami nem stimmel..
Kérdés...miért egy fejlett országban kell ilyen "alapvető" dolgokon csodálkoznunk?
Itt sokmindent "gyorsképzéssel" elvégeznek, de akkor mit tanulnak meg?...
A fénymásolón a nagy zöld gombot olyan nehéz megtalálni?

Megkérdezték, amikor idejöttem, hogy nálunk van mikróhullámsötő?
Természetesen. Sőt, használni is tudom...


4 megjegyzés:

  1. A "Lehetosegek Orszagaban" is ugyanez a helyzet! Meg szerencse, hogy mi Szekelyek vagyunk es nem pikotak! ;))

    VálaszTörlés
  2. Az elobbit en irtam, Timi (Csutak) :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj azt ne is mondva, hogyha valamire megkértek régebb, hogy megtudjuk-e csinálni, mindig rávágtuk, hogy PERSZE pofonegyszerű, ahhoz hogy a végén nagyképünek tituláltak...na azóta a persze szót felváltotta a megpróbálom :)

    VálaszTörlés