2010. november 2., kedd

A Halloween varázsa


Ahogy a Haloween közeledett az emberek legalább annyira fellendültek, mint bármelyik ünnepen, csak annyi különbséggel a keleti kulturához képest, hogy itt bárkit megkérdeztem a hallotti megemlékezésről, a gyertyagyújtásról, mind-mind nagyon furcsán megnéztek. Olyan érzések töltöttek el, mintha az én felfogásom, illetve ezentúl az otthonról hozott szokásaim nemhogy maradiak, hanem egyenessen primitívek a halottak napjával kapcsolatosan. Senki sem említett semmilyen vallásos szertartást, meghitt megemlékezést, vagy akár családban való együttlétet..

Itt Nagybritanniában, főleg Waleszben, ahol a Kelta kultúra mély gyökerei lakoznak elképzeltem milyen érdekes hangulatot ad majd az a nap, amiről a "nagykönyvek" írnak. Visszanézve a kelta tradiciókat azt találtam, hogy ennek gyökere 2ooo évre nyúlik vissza, és alapvetően a nyár végét és az aratás ünnepét jelezte az október 31, illetve a November 1. A kettő közötti éjszaka szimbolizálta a holt lelkek kapuját az élőkkel való találkozásra.

Az emberek összegyültek, állatokat, gyümölcsöket áldoztak fel ennek tiszteletére és mágját égettek. A tábortűz volt a Halloween csúcspontja, amely közelebb hozta a jó lelkeket és távol tartotta a rosz lelkeket.

A 2ooo évvel ezután ünnepelt Halloween a régi tradicióból egyet tartott meg: a maszkokba való öltözést s az ajándékozást, amely korántsem jelenti mint akkor az aratási hálaadást...

Sőt! Haloween?? akkor PARTY, RÉSZEGSÉG, újjabb "night out"-ra való lehetőség, ami bizony kortól független.


Anya-lánya berombólnak az első nagy bevásárlóközpontba, mindenféle ijesztő, boszorkás vagy halálfejes ruhákba és maszkokba beöltöznek és egész éjjel annyit isznak, amennyi belefér a testbe. Az utcák megtelnek fúrcsa beöltözött alakokkal, akik félelmetesen üvöltenek bele az éjszakába. Persze erre a nagy alkalomra már hetek óta készülnek, vásárolnak, bejelentkeznek partykba (mint közösségi szertartásra).

Ez az, ami a felnőtteknek érdekes a Haloween napját illetően, és az igazat megvallva nem is mertem rákérdezni arra, hogy egyáltalán van-e fogalmuk ez a nap miért a maszkokról és a szellemidézésről szól. Node ez mind tényleg nagyon érdekes és főleg viccesnek tűnik, és ha jól belegondolok, akkor nem is csodálkozom, hogy legyen bármilyen ünnepről szó, a szórakozást választják mint ventillációs tevékenységet, mert a hétköznapokban bizony nagyon visszafogottak és hidegek maradnak. Kell nekik alkalom a tombolásra :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése